Arrivederci

Dagen börjar med att besöka den tredje skolbyggnaden, som ligger 1500 meter från de andra två. Jens ska besöka två lektioner där bland annat en klass 5. Anders är som vanligt i Teater Greco, som ligger vid två amfiteatrar nära huvudbyggnaden.
Efter en kopp kaffe med den ena studierektorn åker däremot jag tillbaka till Central med Diana. Jag ska vara med på två lektioner, den första är i filosofi. Klassen är 3C, som fått byta klassrum eftersom läraren, Sara, ska visa en PowerPoint. 3C var den första klassen jag träffade i måndags, och jag tyckte redan då att det verkade vara en trevlig klass. Idag är ämnet reformationen i England.
Jag förstod det mesta…., eftersom eleverna ansträngde sig för att prata engelska hela lektionen, så även läraren. Deras engelska uttal är inte som svenska elevers, men den är för det mesta förståelig. De pratar dessutom bättre än läraren. Att det blev på engelska gjorde att en del elever fick det lite svårare, och en del var nog inte lika koncentrerade som vanligt.
I slutet av lektionen ställde de frågor om kyrka i Sverige. De lyssnade faktiskt intresserat, och ställde en hel del frågor.

Min sista lektion var religion i en klass 2. De skulle jobba med att förbättra en PowerPoint kom en klass 1 hade gjort. Därför var de i datasalen. I salen finns 30 platser vid 15 datorer. Ingen av dem har internetkontakt förrän en speciell vaktmästare/tekniker, som närvarar hela tiden, slår på den. Inga elever kan alltså surfa på nätet om de inte får tillåtelse.
Allt det här tar dock en evinnerlig tid. Men de hinner jobba en kort stund efter instruktionerna. Man jämför de Abrahamitiska religionerna.
Jag fick en kopia av lärarens planering. Den ser ut som den bästa LPP. Det är inget tvång att göra en sådan, men just i det här fall är det ett ämnesövergripande arbete.
Endast fem av klassens tio elever är närvarande eftersom religion är ett frivilligt ämne.

Efter en snabb fika var det så dags för en utvärdering av vår vecka. Vi fick berätta för Diana, rektorn och några till dels om våra intryck av veckan, dels förslag på förändringar om en sådan har ”jobbskuggning” skulle bli aktuell igen.
Vi var unisont positiva till skuggningen och tycker att det gett oss mycket.

Slutligen blev det avslutningslunch hemma hos Giusy (Giuseppa). Återigen blev det några sicilianska specialiteter. Vi pratade vidare om våra erfarenheter, men också om vulkanutbrott och jordbävningar. Vi tittade också på en film om Etna senaste stora utbrott i början av 2000-talet.

De är inte rädda för ett nytt vulkanutbrott eftersom Etna är en snäll vulkan. Den är ständigt aktiv, med sina små rökpuffar hela tiden, vilket gör att den inte hinner bygga upp en instängd inre kraft. De är mer rädda för jordbävningar, men Catania är förskonade från stora sådana.

Så skildes vi åt, och imorgon tidigt börjar vi vår hemresa nöjda med våra upplevelser. Resan innebär ett lite längre uppehåll i Rom, än det vi hade i München, så förhoppningsvis får vi vårt bagage med hem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *