Benvenuti à scuola

 

Idag skulle vi följa lektioner på skolan i Catania. Skolan är gammal, ca 350 är, och det går ca 1500 elever där. Catania är en stor stad, nästan lika stor som Stockholm, men eleverna är inte bara från staden, utan även från orterna runt om.

Min första lektion var inställd eftersom den klassen var på studiebesök. Istället gick jag och fikade med Dyane.
Men Anders och Jens gick glada iväg på sina lektioner i Matematik respektive Konsthistoria.

Min första lektion blev istället religionskunskap med en klass 1, vilket innebar att eleverna är cirka 14 år. Lektionen handlade om vad en religion är, och trots att jag inte fattar en ord italienska kunde jag ändå förstå mycket eftersom läraren visade en presentation med bilder och text. Vissa ord förstod jag direkt och andra kunde jag förstå genom att använda Google translate.
Min andra lektion var i Filosofi i klass 3. Ämnet för dagen var Platon, och klassen försökte sig på att prata engelska. Uttalet var väl lite si och så, men lektionen var intressant och eleverna var engagerade. Slutmålet var att diskutera en stats styrelseskick enligt maktfördelning av samma typ som i USA (och förmodligen samma i Italien?).
Än mer intressant var salen. Ingen svensk elev hade accepterat en sådan sal. Det fanns ca 20 sittplatser, och nästan lika många sorters bord. Längst fram fanns en Smartboard och, vid sidan av, en gammal hederlig ”svart tavla” på hjul, på vilken en elev gjorde korta anteckningar.
Rummet var betydligt mindre än vad ett svenskt klassrum är, och färgen flagnar från väggarna. Att färgen flagnar betyder egentligen inte att det är dåligt underhåll. Det målas om vart annat år, men redan efter ett halvår börjar färgen flagna. Det beror på att Catania är byggt ovanpå en flod, och vattnet stiger upp i väggarna. Men inte någonstans såg jag tillstymmelse till mögel, vilket förmodligen beror på att väggarna andas.

Personalrummet är inte heller mycket att hurra för. Ett bord, ett antal stolar och lite skåp. Tack och lov är de inte fler än 148 lärare på skolan.

Jens hade en lektion i en sal av motsatt karaktär, 8 meter högt till tak. I den salen hade man ”Art” (Konst) och man ritade vyer/perspektiv av olika slag.

Efter lektionerna berättade vi om Nyvångskolan för ett antal intresserade lärare. Speciellt intressant för dem och rektorn var att höra hur vår elevdemokrati fungerar.

Därefter gick vi och handlade. Vi behöver lite fräscha kläder, så var sin skjorta, lite underkläder och strumpor blev dagens byte. Försäkringen betalar förhoppningsvis. Förhoppningsvis dyker vårt borttappade bagage upp i morgon, men man kan väl inte vara säker…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *