Allt har en ände…

När fredagen kom var det våra besökares sista dag på skolan. Under lunchen hade vi en kort utvärdering  utifrån principen ”two stars and a wish”. Våra artiga gäster hade lite svårt att få fram vad mer de kunde önska sig eller vad vi som skola borde tänka över att göra förändringar inom.

Lite iakttagelser från våra gäster:

  • Spännande med ämnen som hemkunskap och slöjd. Nyttigt att utföra det praktiska arbetet och inte bara det teoretiska.
  • Att schemat såg kaotiskt ut med olika längd på alla lektioner, men att det visade sig att eleverna förstod att följa schemat och att det var lugnare i korridorerna än i deras skolor.
  • Vilken fördel det är när skolan står för undervisningsmaterialet, för då har ju alla eleverna det de behöver. Ingen kan skylla på att de inte har hunnit skaffa det.
  • Hur de upplever att svenska lärare ”bestraffar”, tillrättavisar, sina elever i mindre utsträckning än vad sker på deras skolor i Italien och Spanien. Trots det upplevdes inte disciplinen på Nyvångskolan som sämre än på deras hemskolor.
  • Fördelar med att varje lärare har ett eget klassrum där man t ex kan förbereda experiment innan lektionen startar, vilket ger en effektivare undervisning och större möjligheter att variera innehållet i en lektion än om man har tillgång till salen samtidigt som lektionen börjar.
  • Det råder ett informellare förhållande mellan elev-lärare, lärare-rektor än vad de upplever hemma.
  • Tänk att ha ett personalrum för avkoppling med soffor och mikrovågsugn!

Som ni ser, funderingar kring formerna för undervisning och lärargärning. Förhoppningsvis kan detta väcka diskussioner när de kommer hem i sitt vanliga kollegium.

Våra besökare med några av Nyvångskolans engagerade lärare.
Våra besökare med några av Nyvångskolans engagerade lärare.

Sedan var det dags att ta farväl och åka hem. Många gånger uttryckte vi ”It’s been our pleasure”, för det har verkligen varit ett rent nöje att dela skolvardag och annat med våra besökare!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *