Sista dagen på Jaume Callis

Så blev det fredag och dags för vår sista dag på Jaume Callis, sista dagen på vår fantastiska Job-shadowing vecka här i Vic. Vi har blivit väl omhändertagna och har fått se så mycket olika saker och inte att glömma det fina vädret,  så vi funderar på att stanna en vecka till. Det finns många likheter mellan de båda skolorna men också en hel del olikheter. En sak som bla skiljer sig åt är att rektorn väljs på 5 år och är en lärare från skolan. Alla lärare på skolan röstar fram vilken lärare man vill ha som rektor. Rektorn undervisar en del, fast inte lika mycket som övriga lärare. En annan stor skillnad är att det inte sätts in några vikarier under de första 14 dagarna som en lärare är borta, oavsett om det beror på sjukdom, planerade operationer, ledighet m.m Bland de yngre eleverna försöker man se till att lösa lektionerna med befintlig personal, men annars får eleverna klara sig själva. Lärarna har 28 klocktimmar per vecka då de ska befinna sig på skolan. Av dessa är 20 timmar undervisning och övriga är till för konferenser, möten med föräldrar, en form av rastvakt och viss form av planering. Den största delen av förberedelser och efterarbete görs hemma, precis som hos oss. Ytterligare skillnad är deras tradition att fira något. Idag, vid första rasten, skulle man fira alla lärarna som hade fyllt år i februari. Återigen plockades det fram olika delikatesser som den typiska salamin, Longaniza , en söt kaka, choklad och såklart Cava. Det var en härlig stämning med en mycket hög ljudnivå. För oss svenskar kändes det allt lite konstigt att dricka ett glas mousserande vin och sedan gå ut och undervisa. Precis som vi har skrivit om tidigare så har eleverna sina hemklassrum och lärarna flyttar sig mellan lektionssalarna. Eftersom en lektion börjar samtidigt som den föregående slutar så är det en ren omöjlighet för lärarna att vara i tid till nästa lektion. Eleverna sitter i klassrummen och väntar tills läraren kommer. Eleverna är inte tillåtna att lämna skolan under skoltid. Det är bl.a. Därför som skolan har stängsel och en låst grind utanför. För att komma in eller ut måste man ringa på en porttelefon. Eleverna måste köpa allt skolmaterial själva precis som alla läroböckerna. I början av varje termin betalar eleverna ca 80 euro, en avgift som ska täcka kostnaderna för stenciler. Utflykter och studiebesök bekostar eleverna själva som tex busskostnaden och inträdet när de var på filmmuseumet i Girona. Detta är några exempel på olikheter men det finns självklart en massa likheter.
Vi avslutade dagen med en utvärdering av hela veckan och alla parter var mycket nöjda! Vi bad att få träffa de elever som hade hjälpt oss runt under veckan för att lämna över en liten present. Sedan fick vi så klart ta en bild på dem tillsammans med Marta och Marta.
image
E
fter en sista liten shoppingtur inne i centrum är det dags för lite vila och ombyte innan vi är hembjudna till Marta M för en avskeds middag. Vi blir upphämtade utanför hotellet kl.20.45. En vecka går så fort men vi har fått vara med om en mängd oförglömliga saker och har fått minnen för livet.
Nu lämnar vi över bloggandet till våra elever och lärare som ska åka ner till Vic i april.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *