Girona

image

Museumet i Girona

image
Guidad tur inne i museumet.
image
Laterna magica m.m
image
De färgglada husen vid floden.
image
Bron in till gamla stadskärnan.
image
Trånga smala gränder.
image
Delar av den gamla ringmuren.
image
Uppe på muren.
image
Baksidan av katedralen.
image
De arabiska termerna, viktigt att läsa på hur de fungerade.
image
Omklädningsrummet

image

Idag har vi besökt den gamla staden Girona. Vi fick följa med tre klasser som skulle besöka ett filmmuseum för en guidad tur och därefter olika workshops. Bussarna hämtade oss vid skolan kl.8.00. Medan vi väntade på bussarna kunde vi för första gången se de snöklädda Pyrenéerna, tidigare har det varit dimmigt men idag var det en klar morgon. Strax efter åtta lämnade vi Vic med siktet inställt på Girona. Bussresan tog ca en timme och det var en mycket vacker väg dit genom ett kuperat landskap. Det är roligt att få uppleva och se de olika delarna av Kataloien. Framme i Girona följde vi med till filmmuseumet och deltog i den guidade visningen, därefter gav vi oss ut i den gamla delen av staden. Filmmuseumet bestod av privata donationer och hade en mängd gamla föremål som tex camera obscura, laterna magica. Utställningen handlade om filmproduktion och hur den såg ut från allra första början fram tills hur det är idag. När eleverna skulle börja med olika workshops, som enbart var på katalanska, då begav Mats, Eva-Kari och jag oss ut för att upptäcka Girona. Vi började med att titta på de speciella husen som är byggda längs med floden som rinner vid den gamla delen av staden. Det är färgglada hus som är byggda ända fram till floden. Vi passerade över floden in till den gamla stadskärnan. Första stoppet blev för en kopp kaffe utanför universitetet. Efter att vi fått vårt förmiddagskaffe var alla glada och nöjda och med ny energi började vi klättringen upp mot katedralen, som är belägen högt upp och blickar ut över staden. Delar av stadens ringmur är bevarad och precis som på Kinesiska muren, så kan man gå längs stora delar av den. Vi följde muren bort mot de gamla arabiska termerna. Vi passade på att gå in och se hur detta gamla bad en gång hade sett ut. Girona har även en judisk stadsdel som vi besökte lite senare under dagen. Staden präglas av trånga gränder med kullersten och det är en stad med stor höjdskillnad, så benen har fått bra backträning idag. Klockan 15 skulle vi samlas vid bussarna för färd tillbaka till Girona. För eleverna blev det idag en skoldag från 8-16 och var och en fick själv se till att ha med sig matsäck. Innan vi åkte hem så gjorde lärarna precis som vi brukar göra, nämligen de räknade in eleverna för att se så att alla var med tillbaka. Detta gjordes inte på morgonen på vägen dit utan när klockan var åtta då körde bussen och då förväntades alla vara på plats. Väl tillbaka på skolan så tackade vi för oss och begav oss hemåt mot hotellet. På vägen hittade vi en mataffär där vi köpte lite olika specialiteter som oliver, lufttorkad salami (Longaniza) och ost (Manchego). Får se om vi kan låta bli att äta upp det innan vi åker hem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *